Předvánoční výlet Prahou (18.12.2005)

V neděli 18. prosince jsme vyrazili na procházku předvánoční Prahou. Nejprve jsme navštívili výstavu "Vánoce v lese", kde jsme obdivovali spoustu betlémů z různých materiálů (například ze dřeva, perníku, kůry, těsta, papíru, keramiky, slámy a podobně), různé vánoční ozdoby, hodiny s kyvadlem a také funkční mlýnské kolo, z kterého voda odtékala do jezírka s vodníkem.

Nejvíce mě na celé výstavě zaujal vyřezaný skautský betlém, ve kterém nechybělo týpí, strážní věž, skauti stavějící stany, opékající buřty, řezající a štípající dříví, skaut s lodí, s lasem, s lyžei, se psem, skautská kapela, skautský rozcestník... Také nás docela překvapila přítomnost dvou paní, které přímo na výstavě ukazovaly, jak se vyrábí ozdoby z kukuřičného šustí a jak se drátuje keramika.

Z výstavy jsme dále pokračovali na Staroměstské náměstí, kde jsme obhlédli stánky a protože nám byla zima, šli jsme na chvíli ohřát do KFC, kde si někteří dali i svačinu.

Dalším bodem v našem programu bylo bruslení na Ovocném trhu. Protože ale někteří neměli brusle a ani neuměli bruslit, šla se část účastníků projít na Václavské náměstí a ostatní asi hodinu bruslili, až nás potom vyhnali před úpravou ledu.

Protože jsme měli ještě docela dost času než měl začít vybraný program v Planetáriu, rozhodli jsme se do Stromovky dojít pěšky. Cestou jsme šli kolem pizzerie, kde pracuje jedna z bývalých táborových vedoucích a chvíli jsme si s ní popovídali. I tak jsme v planetáriu byli o něco dříve a stačili jsme si prohlédnout stálou expozici ve foyer. Zaujala nás jakási otočná družice, sluneční soustava a žárovka - všechny tyto předměty se uváděly do provozu přiložením ruky na skleněnou vitrínu pod kterou byl umístěn čip. Na stěnách planetária byly různé astronomické informace a monitory s naučnými texty a testy znalostí.

V 15 hodin nás paní uvaděčka doprovodila do sálu Cosmorama, kde jsme shlédli pořad "Tajemství betlémské hvězdy".  Začátek pořadu byl moc hezký, ale potom začali mluvit více odborně a navíc jsme byli už dost unavení, tak jsme začali trošku usínat.

Po skončení pořadu jsme si ještě doprohlédli expozice v přízemí, chvilku se venku koulovali a výlet jsme potom ukončili u metra v Holešovicích.

Fotky z této akce si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Zajímavé odkazy:
Vánoční výstava - http://www.vanocnivystava.cz/
Planetárium Praha - http://www.planetarium.cz/

Tento článek byl původně vytvořen 26.12.2005.