Cesta do pravěku 20.-22.5.2005

Víkendový výlet "Cesta do pravěku" proběhl v termínu 20.-22.5.2005 v Plzni. V plánu byla především návštěva ZOO a Dinoparku, ale jako vždy proběhla neplánovaná změna a dozvěděli jsme se i trochu z historie Plzně, prošli se městem i jeho podzemím a podívali se po okolí z věže katedrály na náměstí.

V pátek jsme se sešli navečer na Hlavním nádraží a vyjeli rychlíkem směr Cheb do Plzně. V Plzni jsme nejdříve museli pochopit systém automatu na jízdenky a pak už nebylo těžké dojet ke skautské klubovně, kde jsme byli ubytovaní. Skauti nás moc pěkně přivítali, vysvětlili nám jak se dostaneme do ZOO a předali nám spoustu propagačních materiálů o Plzni. Před spaním jsme si stihli ještě zahrát společenskou hru Rychlé šípy a pak už jsme zalezli do spacáků.

Protože jsme v klubovně nechali zavřené okenice, byla tam naprostá tma, takže jsme se v sobotu ráno mohli trošku prospat. Jen co jsme ale vstali a nasnídali se, hned jsme vyrazili do ZOO. Kousek za vchodem nás překvapil lemur sedící volně na kameni kousek od cestičky, k našemu úžasu byl opravdu živý. Rozhodli jsme se nejdřív navštívit Dinopark, který je součástí ZOO a nachází na jejím horním konci. Vyšplhali jsme tedy nahoru do kopce, prošli se mezi dinosaury a navštívili 3D kino, kde se promítal krátký film o vzniku planety Země a dinosaurů. Trošku nás zklamalo to, že hýbající se dinosaury zrovna opravovali, asi budeme muset výlet někdy zopakovat. Z Dinoparku jsme pokračovali přes statek (kde chovají hospodářská zvířata a vystavují kočáry a zemědělské stroje) do spodní části zahrady. Prošli jsme všechny noční pavilony, tropický skleník, na ostrůvcích jsme viděli opice v korunách stromů a stihli jsme i krmení tučňáků. Protože je zoologická zahrada sloučena s botanickou zahradou, je po celém jejím areálu spousta květin a skalek a my jsme naši návštěvu ukončili odpočinkem v japonské zahradě.

Ze ZOO jsme došli do nedalekého supermarketu nakoupit něco k večeři a na neděli a pak jsme hledali stanici tramvaje. Zatímco při cestě do ZOO jsme ani moc nebloudili, cestou zpátky jsme se docela prošli než jsme pochopili, že přes centrum jezdí tramvaje jednosměrně a že stanice v našem směru budou asi v jiné ulici... Večer jsme pro velký úspěch zopakovali hru Rychlé šípy.

Na neděli jsme měli spoustu možných aktivit, nakonec jsme si vybrali návštěvu historického podzemí v centru města. Dopoledne sice pršelo, ale to nám v podzemí vůbec nevadilo. Strávili jsme tam skoro hodinu, viděli několik sklepů, spoustu studní a předmětů v nich nalezených a dozvěděli se něco o historii Plzně. Nakonec nám průvodce řekl kde najdeme studnu, která jako jediná je nad povrchem země otevřená (ostatní jsou zasypané nebo zazděné). Procházka podzemím končila ve vodárenské věži a když jsme vyšli ven, už krásně svítilo sluníčko. Vydali jsme se ještě do galerie, na jejímž dvoře měla být přístupná studna. Ochotná paní v galerii nás ke studni pustila, i když ji normálně neukazují a Karel se blýsknul znalostmi řeckých bájí.

Protože nám zbývalo ještě trochu času, vyšplhali jsme na věž katedrály sv. Bartoloměje a rozhlédli se po okolí. Cestou zpět do klubovny jsme se ještě zastavili v městském parku pod náměstím, kde se nachází socha Spejbla a Hurvínka, což nám poradila paní v galerii. Bohužel jsme to nějak časově neodhadli a než jsme stačili uvařit oběd a sbalit si, ujel nám vlak, kterým jsme se měli vrátit zpět. Naštěstí z Plzně do Prahy jezdí vlaky docela často, takže jsme si výlet jen o hodinu prodloužili.

Fotky z této akce najdete ve fotogalerii.

Odkazy, na kterých se dozvíte více o navštívených místech:
Město Plzeň - http://info.plzen-city.cz/
ZOO Plzeň - http://www.zooplzen.cz/
Dinopark - http://www.dinopark.cz/

Článek vytvořen 26.5.2005, aktualizace 26.5.2011.