První výlet Prahou 20.11.2004

Náš první výlet Prahou se konal 20. listopadu, venku mrzlo, ve vzduchu poletovaly první sněhové vločky a užili jsme si ho přestože účast nebyla příliš velká. Absolvovali jsme vycházku přes Pražský hrad, Malostranské náměstí, Újezd a Petřín, navštívili několik zajímavých objektů a zahráli jsme si Hru na Hrad. Dopoledne jsme se sešli na stanici metra Malostranská a vyrazili k Pražskému hradu. Naše první zastávka byla nad zámeckými schody, kde jsme se rozhlédli po Praze a potom pokračovali na výstavu hraček. Prohlédli jsme si hračky z různých zemí, období i materiálů, spousty pokojíčků pro panenky, vláčků, vojáčků, autíček, plyšáků, panenek, letadel, hradů a všeho na co si jen můžete vzpomenout. Některá plyšová zvířátka se po stisknutí vypínače dokonce i pohybovala. Celé jedno patro bylo věnováno panenkám Barbie - od těch nejstarších až po moderní, oblečené do urozených a plesových šatů, do sportovních dresů i do karnevalových masek.

Přes hradní nádvoří jsme poté přešli do prosto Starého královského paláce, kde je umístěna expozice Příběh hradu a kde jsme absolvovali i první část Hry na hrad. Nejprve jsme shlédli desetiminutový film a šli plnit sedm úkolů rozmístěných v expozici. Expozice je moc pěkně uspořádána od nejstarších věků až po současnost a najdeme zde kromě modelu Hradu z různých období i vykopávky nalezené na území Hradu a v jeho okolí, ozdoby, obrazy a koberce z Hradu, slavnostní oblečení panovníků, nářadí pomocí kterého se Hrad stavěl a spousty dalších zajímavých věcí. Po splnění úkolů jsme získali první část erbu, při příští návštěvě Hradu hru dokončíme a čeká nás odměna. To ale neznamená, že by ti, kteří s námi příště půjdou poprvé, byli o něco ošizeni. Hru prostě začnou od začátku a dokončit ji budou moci při některém z dalších výletů nebo třeba při návštěvě Hradu s rodiči.

Po svačině v průchodu na druhé nádvoří jsme pokračovali přes Malostranské náměstí na Újezd a cestou jsme se stavili na dětském hři?ti s ohromným dřevěným ovocem a vosami. Odtamtud jsme došli k lanovce, vyvezli se na Petřín a navštívili rozhlednu. Cestou nahoru jsme se přetlačovali s velkým větrem, ale nakonec jsme vystoupali až nahoru a rozhlédli se po Praze zase z druhého kopce.

Na Petříně jsme poté navštívili ještě bludiště a po setmění i hvězdárnu. Protože bylo docela zataženo, nemohli jsme dalekohledem pozorovat hvězdy, ale viděli jsme aspoň Měsíc a na něm spoustu kráterů. Prohlédli jsme si i fotografie a zajímavosti o vesmíru a planetách a také několikery sluneční hodiny.

Fotky z tohoto výletu najdete ve fotogalerii.

Tento článek byl původně vytvořen 29.11.2004, aktualizace 27.5.2011.

Několik souvisejících odkazů:
Oficiální stránky pražského hradu - http://www.pribeh-hradu.cz/
Štefánikova hvězdárna na Petříně - http://www.petrin.cz
Petřínská rozhledna - http://www.pamatky.com/pamatka.php?Pamatka=prahapetrinskarozhledna