Jarní prázdniny Nové Hutě 2003

V neděli dopoledne jsme se sešli v Horních Počernicích, naložili děsivé hromady věcí do autobusu i vleku (ještě že nás řidič autobusu už zná a nic ho nepřekvapí...) a vyrazili na Šumavu. Cestou jsme sice viděli ležet na okolních polích trochu sněhu, ale až kousek za Vimperkem ho začalo přibývat a vypadalo to, že v Nových Hutích opravdu těch slibovaných 60 cm bude. A taky bylo. Protože silnice byla docela dobře udržovaná, podařilo se s autobusem naštěstí dojet až k chatě. Poté, co jsme se ubytovali, byla v plánu vycházka po okolí - ta se nakonec zvrhla v koulovačku u chaty...

V pondělí - stejně jako i ostatní dny - vyrazili lyžaři na vlek - má výstižný název "Lyžařský vlek u lesa" a půldenní lyžování tu stálo děti 40 a dospělé 60 korun. Kopec sice není žádný zázrak (o úpravě sjezdovky už ani nemluvím), ale nám to bohatě stačí. Na skokánku se tu vyřádili především větší kluci, kdo chtěl mohl vyzkoušet jízdu v hlubokém sněhu a i začátečníci měli na sjezdovce svůj prostor. První den se tu učila lyžovat malá Terezka, druhý den Jíťa a obě koncem týdne jezdily jako zkušené lyžařky. Na lyže s námi vždycky šel jen ten, kdo chtěl, ostatní šli na boby nebo na procházku. Od čtvrtka s námi na sjezdovku chodilo i několik novopečených snowboardistů na půjčených snowboardech.

Nelyžaři (neboli bobisti) chodili opačným směrem na bobovou dráhu, koncem týdne se i mezi nimi objevilo pár snowboardistů.

Všichni jsme se scházeli kolem poledne na oběd v chatě a po poledním klidu se šlo znovu ven. Odpoledne po návratu do chaty byla svačina a po ní se většinou pouštělo video, takže jsme viděli například Harryho Pottera, druhý díl hraného Asterixe, Macha a Šebestovou atd. Také jsme si v jídelně mohli zahrát stolní fotbal, čehož využily i dva týmy, které tradičně soutěží každý rok - Pepa s Milanem proti dvěma instruktorům nebo vedoucím.

Po večeři se hrály hry v jídelně nebo byla diskotéka. Na hry byly určeny 4 skupinky po 7 soutěžících a mě nejvíc zaujaly dvě hry, které jsou tu zdokumentovány. Při první z nich vedoucí hry určil, že skupinka si musí stoupnout tak, aby na zemi byly například 2 ruce a 4 nohy a bylo na fantazii soutěžících jak to provedou. Druhá hra spočívala v tom, že skupinka dostala barevné papíry a lepidlo, papíry podélně rozdělila na 4 díly a z nich slepovala věž. Úkolem bylo co nejdříve postavit 11 pater, což bylo přesně ke stropu.

Celý týden bylo krásné počasí, svítilo sluníčko, jen jeden den byla mlha a sněžilo jen v sobotu a v neděli když jsme odjížděli. Nepříjemná byla také chřipka, která postihla několik vedoucích i dětí, někteří si aspoň odvezli z hor ka?el nebo rýmu.

Fotky si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Tento článek byl původně vytvořen 17.2.2003 s postupnými úpravami.