Podzimní prázdniny 2002 v Jablonci nad Nisou

Výlet do Jablonce a Liberce se konal 25. - 28.10.2002 a byl určen především pro ty, kteří nemohli jet s Medvědem na celé podzimní prázdniny do Krkonoš. Sešlo se nás nakonec celkem 15. Ubytováni jsme byli opět v Jablonci v DDM Vikýř, stejně jako před 2 lety, tentokrát v druhém patře až pod střechou.

Z Prahy jsme vyráželi v pátek večer a již příjezd do Jablonce byl docela chaotický. Část účastníků, která jela autem, se zdržela při cestě přes Prahu a následném nákupu, autobus s ostatními zase stál na dálnici v koloně. U Jablonce posádka auta přehlédla směrovku, takže jeli téměř přes Liberec, zatímco v Jablonci se zbytek účastníků dobýval do Domu dětí. Nakonec se nám podařilo úspěšně dojet do cíle (i přesto, že je v Jablonci několik ulic rozkopaných a navíc jsme tušili jen matně kde se DDM nachází) a ubytovat se.

V sobotu jsme dopoledne vyrazili "do města" za účelem prohlédnutí náměstí (kde byl rozchod) a dále zjištění kde se dá co (a hlavně kdy) nakoupit a jak je to s bazénem. V DDM zůstali jen Jana s Tomášem, aby připravili oběd.

V důsledku dopoledního průzkumu jsme do bazénu vyrazili hned odpoledne. Bazén je zrekonstruovaný, vstup i skříňky fungují na čipy, které vypadají jako náramkové hodinky a ani ceny nejsou nijak vysoké - vstupné na hodinu a půl pro dospělé je 60 Kč, pro děti 50 Kč, my jsme měli skupinové vstupné 40 Kč na osobu a navíc tu mají v určitých hodinách pojištěnci OZP vstup na hodinu zdarma. Kromě klasického bazénu na plavání a mělkého teplejšího pro děti (které zde bývaly - myslím bazény, ne děti...:-) je tu ještě další - do toho ústí žlutý tobogán a součástí je i koutek s protiproudem. Hned vedle se nachází vířivka a menší bazének s ohromným míčem, který lze rozhoupat když v bazénku víc lidí najednou skáče. Druhý tobogán, červený, s názvem "turbotobogán" je sice krátký, zato prudší. Přímo u bazénu je také možnost občerstvit se v baru, zde jsme ceny nezkoumali - díky tobogánům na to nebyl čas.

V neděli jsme vstali, nasnídali se, sbalili věci a vyrazili do Libereckého Aquaparku (plánek a fotky najdete zde). Když jsme prošli asi půlku Jablonce včetně několika rozkopaných ulic, podařilo se nám (s pomocí místního důchodce) najít stanici jedenáctky - úzkokolejné tramvaje jezdící mezi Jabloncem a Libercem. Tou jsme dojeli na terminál MHD v Liberci a poté stanici autobusem protože hrozně pršelo. V celém centru Babylon, stejně jako v Aquaparku byla opět spousta lidí, ale všichni jsme byli tak nadšení tobogány, vířivkami, skákáním a klouzáním do vody, pobytem v páře, procházením jeskyní a dalšími atrakcemi, že jsme tu vydrželi celých 7 hodin! Dokonce i paní v recepci, když jsme jí vraceli klíč od šatny, se divila že jsme tam byli skoro celý den. Za tu dobu nám aspoň uschly mokré boty protože podlaha v prostoru šaten je krásně vyhřívaná.

V Aquaparku jsme od minule zaznamenali několik změn k lepšímu - přibyla jedna ohromná vířivka asi pro 40 lidí a nahoře fontánová hala, kde se nachází občerstvení, lehátka, koutek pro dětské vodní hrátky a když je hezky, tak se prý otvírá střecha. Další pěkná změna je ta, že dva z tobogánů "trychtýř" Tornádo a uzavřený tobogán Galaxie - jsou celé pomalované lentilkami. Jednou z těch nepříjemných zjištění bylo, že opět (stejně jako při naší minulé návštěvě před dvěma lety) již asi od jedné hodiny odpolední v barech neměli skoro nic k jídlu, ve tři už neměli ani zmrzlinu a k pití jen malý výběr. Také skalní sauna byla tentokrát zavřená, jestli to bylo kvůli tomu, že o patro výš je větší sauna, která se platí, se nám zjistit nepodařilo.

Tobogán Tornádo jsme nazývali také "trychtýř" protože tak vypadá. Z nástupiště se jeví jako trochu prudší tobogán, ale po pár desítkách metrů ústí do ohromného trychtýře, kde se člověk párkát projede dokola a nakonec spadne dírou uprostřed do bazénu, který je v těchto místech nejhlubší - 2,6 metru. Na to, jak v trychtýři "kolují" ostatní, je možné se podívat zeshora, ale to se potom člověk začne bát i když předtím strach neměl...

Červený tobogán s názvem Dráček je nejmenší a nejmírnější, proto zde byla i spousta dětí. Žlutý - Anakonda - je delší, o trochu prudší a také u něj byla větší fronta. Dojezd obou těchto tobogánů je do hloubky 1,3 metru.

Tobogánu Galaxie jsme říkali "Lentilkový" proto, že celý tobogán je modrý s reklamou na Lentilky. Po celé délce je uzavřený, místy vevnitř blikají žárovičky, při naší minulé návštěvě v jednom místě v tobogánu pršelo, tentokrát jsme se ale deště nedočkali. Také zde je dojezdová hloubka 1,3 metru.

V bazénech, které jsou určeny především pro děti, se nachází ale i několik atrakcí, které ocení hlavně dospělí. Vodní houpačka spočívá v malé obdélníkové místnůstce s vodou, kde proti sobě skáčou dvě skupiny lidí a tím se navzájem houpou. V prostoru divoké řeky se dá plavat, ale i vyvádět různé jiné věci. My jsme především využívali tyto bazény jako dojezdy tobogánů, ale vyzkoušeli jsme i všechno ostatní.

V části Aquaparku, která vypadá jako jeskyně, je také spousta zajímavých věcí. Asi polovina je zaplavená vodou, ze stropu občas někde "prší", místy se nachází masážní lavice a na dvou místech jsou ve stěnách kousek nad vodou nainstalována akvária s nádhernými útesy, rostlinami a rybami. V "suchozemské"  části jeskyně je vířivka, turecká pára a sauna (ta byla tentokrát mimo provoz), k těm samozřejmě patří také průchod ledovou jeskyní a sprchový tunel. Je tu i jakási klidová zóna s několika lehátky.

Antické lázně jsou prostřední částí Aquaparku a s ostatními jsou propojeny průchody ve vodě i na souši. V tomto bazénu se nachází několik masážních lavic, gejzíry, chrliče, vodopády a navíc je tento bazén dostatečně hluboký na skákání.

Fontánová hala se nachází v nejvyšším patře Aquaparku a dostanete se tam buď přes bar U piráta, který se nachází nad bazény nebo ze schodiště k tobogánům. Naleznete zde bistro Troja s možností posezení u stolků za zvuku tryskající vody. Sedíte totiž hned vedle ohromné fontány, gejzírů a vodních revolverů, kde se baví spousta dětí. Také se tu dá posedět na lehátkách, ale může se stát že vás děti dobře mířeným proudem vody z revolveru postříkají. Za hezkého počasí se prý otvírá střecha a proto se této terase říká sluneční.

V Aquaparku jsou ceny trochu vyšší ne? v Jablonci, ale jednou za čas se to dá přežít, ceník najdete na http://www.centrumbabylon.cz/webview.php?cisloclanku=63. Otevřeno je od 10 do 22 hodin.

Po návratu z Liberce jsme byli docela rádi že od soboty máme uvařené maso v lednici, takže stačí ho jen ohřát, uvařit rýži a polévku. I tak jsme ale večeřeli dost pozdě, pak si na chvíli pustili video a byli jsme tak zmožení, že nás polovina u videa usnula.

V neděli jsme si dopoledne už jen sbalili, uklidili a po obědě jsme se vraceli zpátky do Prahy. Tentokrát jsme výjimečně přijeli už asi 10 minut před plánovaným příjezdem.

Fotky z této akce najdete ve fotogalerii.

Tento článek byl původně vytvořen 29.10.2002.