Dětské rýžování zlata 2000

Tato akce se koná v kempu Náhoda v Jižních Čechách každý rok vždy první víkend v "měsíci růží" jak si můžeme přečíst ve "zvadle". Pro nezasvěcené: měsíc růží je podle indiánského označení červen a zvladlo je jednoduše pozvánka

Protože v červnu už bývá docela teplo (někdy až moc), spí se ve stanech a vaří z donesených zásob jak jinak než na ohni. Program i cíl víkendu bývá každý rok dost podobný - mimo rýžování zlata jde hlavně o spoustu soutěží, zábavy, učení se zálesáckým dovednostem, poznávání nových kamarádů atd. Dvě louky, na kterých se Náhoda nachází, se promění na víkend ve vesternové městečko s tím rozdílem, že tu neexistují žádné hazardní hry, neslušná a sprostá slova nebo alkohol - to kontrolují šerifové a jejich pomocníci.

V sobotu ráno se u městské rady hlásí jednotlivé zlatokopecké party v kterých musí být 4 - 6 členů, z toho jeden nad 15 let. Každá parta je zaregistrována, dostane certifikát a může začít soutěžit. Podle výsledků v prvních několika soutěžích potom startují na delší trasu plnou překážek a úkolů, kde využijí všechny své dovednosti i předvídavost.

Výsledky ve všech soutěžích jsou odměňovány "plechary", což je místní měna. Za tyto peníze si odpoledne po vyhlášení zlaté horečky kupují claimy na zlatonosném potoce. Vyrýžované zlato potom prodávají v bance za vyhlášené kursy.

Plechary je také možno získat například za zajiš'ťování dřeva na táborák nebo jinou pomoc starostovi a ostatním členům městské rady. Večer je táborák, při kterém se hraje na kytary a zpívá, ale i předvádí scénky a vypráví vtipy, všechno může být zase ohodnoceno několika plechary. Oheň poté udržuje určená hlídka až do konce víkendu.

V neděli dopoledne se konají trhy a poté se u dohasínajícího táboráku vyhlašují výsledky a draží se všechno možné - od sladkostí přes knížky, hračky a tábornické potřeby až po ručně vyráběné náramky a ozdoby. Po obědě se už pomalu balí stany, uklízí se tábořiště a postupně všichni odjíždějí.

Fotky z této akce naleznete ve fotogalerii.

Tento článek byl původně vytvořen 15.12.2002.