Podzimní prázdniny 1993 v Nýrsku

Do Nýrska jsme na podzim roku 1993 zavítali poprvé, jeli jsme tam vlakem a jako většinou bydleli v Domě dětí a mládeže. K dispozici jsme měli velkou místnost v přízemí, která přes den sloužila jako jídelna a klubovna a v noci tu spaly mladší děti, menší místnost v prvním patře, kde spaly větší děti a vedoucí a také kuchyň - ta byla vybavena trochu nedostatečně, takže jsme si občas nějaké nádobí museli vypůjčit od místních obyvatel (např. struhadlo a podobně).

Po večerním příjezdu bylo prvním úkolem nafouknout matrace (tedy spíš nafukovací lehátka, my jsme jim říkali "vlnitý plech"), abychom měli na čem spát.

Přes den jsme chodili na výlety po okolí a během cesty se hrály tradiční hry - potopa, bomba a acylpyrin. Tyto hry se hrají tak, že některý z vedoucích zakřičí "potopa!" a všichni si asi do 15 vteřin musí najít takové místo, aby se nedotýkali žádnou částí svého těla země. Bomba naopak spočívá v tom, že si všichni musí okamžitě lehnout na zem. Při acylpyrinu se zase všichni musí seběhnout k sobě.
Cestou jsme v jedné zahradě objevili krásné prasátko a také jakýsi hrad nebo zámeček.

Jeden z výletů byl na Černé a Čertovo jezero (dodneška ale nevím které z nich je které) a také na Špičák - lanovka bohužel zrovna nebyla v provozu, takže jsme museli nahoru pěšky.

Večery jsme vyplnili hraním různých her v jídelně - klubovně (nazouvání bačkor na židle, předvádění povolání, na medvědici atd.) nebo se zpívalo s kytarou.

Na závěr této akce nám nezbývalo než se sbalit, uklidit a vlakem odjet zase zpátky do Prahy.

Na fotky z tohoto výletu se můžete podívat ve fotogalerii. 

Tento článek byl původně vytvořen 1.6.2003, aktualizace 31.5.2011.